woensdag 5 november 2008

Opdracht 5 - Remix Culture

wat betekent de remix cultuur volgens jou voor advertising?

Remixen is zo'n breed begrip geworden dat het tegenwoordig ook onduidelijk wordt wanneer iets een remix is of iets nieuws. Bij muziek is het makkelijk te horen; bekende vocals van een pop-track gemixed over een house beat (die waarschijnlijk opgebouwd is uit samples van weer andere tracks) herkent iedereen als een mix van die twee. Er onstaat iets nieuws maar toch is het tegelijk niet nieuw. Ik ben van mening dat zulke dingen niet bijzonder zijn en het remixen gezien kan worden als iets negatiefs en als 'lack of creativity'. Grote invloed hierop heeft de interactiviteitscultuur die is ontstaan. Het eerder besproken web 2.0 is waarschijnlijk zo bijzonder door de mogelijkheden die worden geboden. Iedereen kan nu ergens aan deelnemen en iets maken. Waarom konden ze dit vroeger niet? Omdat ze de mogelijkheden niet hadden. Nu worden er op allerlei platforms content geboden waarmee gewerkt kan worden. Ik kan mijn eigen foto-film maken waarin ik mijn foto’s remix met effecten en afbeeldingen die ik op internet vind, maar echt origineel remixen is dit niet. Ook sites als flickr (gebruik ik zelf ook) waar content vandaan gehaald word wat past bij jouw uiting is een vorm van remixen. In onze klas zie je vaak stockbeelden die passen bij je idee en als die twee samen komen kan het sterker worden, maar soms is het stockbeeld sterk en is het idee van de creatief zelf eigenlijk minimaal. Dan vraag ik me weer af of je het uberhaubt een remix kan noemen.

Waar het remixen zorgt voor nieuwe dingen vind ik het bijzonder worden. Goede voorbeelden zijn te zien in technische gebieden; de samensmelting van twee verschillende software producten is ook een remix. De mogelijkheden die door deze remix ontstaan zijn weer groter en dus nieuw. Als op die manier de twee (of meer) elkaar aanvullen krijg je de magische soms 1+1=3.

Nu dat geformuleerd te hebben denk ik dat het remixen al zeer veel invloed heeft op het nieuwe advertisen. Nieuwe mogelijkheden en nieuwe platforms ontstaan, of overlappingen. Daarnaast wordt het idee van remixen gebruikt in reclameconcepten waarin de consument zelf mee doet. Een aantal losse videobestanden en geluiden worden geleverd en de consument zelf maakt hier een remix van. Elke deelnemer heeft een andere mix met dezelfde ingrediënten.

Tegenwoordig zie je ook autonome concepten gevat worden in een advertising jasje. Hier ben ik alleen geen voorstander van want dit slaat terug op mijn eerste woorden: lack at creativity. Zoals de man die bekend is voor zijn reverse-graffiti nu niet meer de enige is, want het wordt ook gebruikt op de straten voor wasmiddel (wat ik nog wel kan begrijpen omdat dit schoon maakt) maar soms ook gewoon voor een suffe reclameboodschap wat helemaal niks toevoegt aan het idee door het op de straat te spuiten… Nu is dan wel de vraag of dat behoort tot remixen.

Remixen is voor mij iets nieuws maken met bestaande middelen. Als ik een concept voor een campagne moet bedenken zal ik dit dus willen bereiken. Ik vind de opdracht iets te open geformuleerd waardoor ik niet een concreet voorbeeld kan bedenken, maar in mijn tekst haal ik wel al een aantal dingen aan. Ik zelf maak regelmatig op mijn pc muziek (hip-hop, het muziekgengre gebaseerd op sampling) als ik mijn beats bekender wil maken zou ik dus een soort contest kunnen maken waarin mensen de originele samples moeten opzoeken en hiermee prijzen kunnen winnen. Of een aantal beats verspreiden waarvan een remix gemaakt kan worden.

Het nadeel van het remixen vind ik dat er soms geen credits meer gaan naar de ‘originele’ bedenken of maker van een ding dat later geremixed wordt. Ik stoor me aan de mensen die toevallig op een radio zender een origineel horen en zeggen dat het gekopieerd is van één of andere top40 zangeres.
Nu gaat dit om covers, maar het is eigenlijk ook een remix; een gegeven nummer, gezongen door een andere zanger(es) een aantal jaar later met waarschijnlijk invloeden van de hedendaagse muziek wereld. Dat is natuurlijk een voorbeeld waar makkelijk een mening over te geven is, maar zo’n remix dat iets nieuws maakt en waarbij de originele content niet meer herkenbaar is, of dusdanig is bewerkt dat het amper nog wat weg heeft van het origineel door de toevoeging van een ander ingrediënt in de mix, dat ligt weer anders. Ik denk dat die vorm van remixen altijd wel blijft bestaan omdat het dicht tegen het woord ‘inspiratie’ aan ligt.

Opdracht 4 - Case studies en analyse crossmedia in televisie

Samenwerking: Soraya & Anika